Budownictwo wczoraj i dzis : Projekt budowania terminalu pasażerskiego / architektura IN / EDIT

Dzięki uprzejmości IN & EDIT Architecture IN & EDIT Architecture udostępniliśmy nam swoją propozycję zawodów międzynarodowych, w których skład wchodziły cztery mosty przejeżdżające przez rzekę Shenzhen.
Celem projektu jest naśladowanie, w jaki sposób drzewa są organizmami, które stoją same, więc ich kształt ma wrodzoną, strukturalną racjonalność.
W rezultacie, publiczny przepływ przez pień i korzenie poprowadzi pieszych z jednego riverside do drugiego.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Hongkong i Shengzen to dwa wiodące miasta rozwijające się ze wspólnym przeznaczeniem.
Te dwa podmioty są ze sobą powiązane i oba są włączone do narodowej Republiki Chińskiej Ludu, z granicami określającymi granice geograficzne jednostek politycznych i jurysdykcji prawnych.
Symbol: Dwa duże miasta rozwijają się jako jeden i razem stają się naprawdę częścią części..
Nie ma symboli, bez przywiązania do nich głębokiego i filozoficznego znaczenia, nic nie mogłoby zostać zachowane w ludzkiej pamięci bez jakiegoś zewnętrznego symbolu .
(Madame Blavatsky) Dzięki uprzejmości IN & EDIT Architecture Rozważymy Hongkong i Shengzen jako dwa drzewa z korzeniami penetrującymi ta sama gleba.
Zagęszczają się i tworzą wsporcze słupy, nie do odróżnienia od pni.
Z górnych gałęzi wyrastają świeże korzenie, czasami splecione, wyrażające bujną witalność.
Dwa drzewa będą postrzegane jako jedna istota, tak jak drzewo figowe.
Dzięki architekturze IN & EDIT woluminy osiowe są przeznaczone dla biur, a pomieszczenia techniczne na dwóch poziomach są zamknięte dla publiczności, ale z bezpośrednią bliskością dla każdej funkcji.
Sylwetka LT PTB podąża za przejściem pieszym od strony rzeki do drugiej.
Pnie są zaprojektowane jako pływające pudła usytuowane na osi budynku, a metalowe konstrukcje o grubości 120 cm reprezentują korzenie wzdłuż zewnętrznych elewacji.
(Wszystkie konstrukcje są oparte na planowanych siatkach parkingów parkingowych.) Dzięki uprzejmości IN & EDIT Architecture Wszystkie pionowe obiegi (schody i windy) są zorganizowane wokół osiowej strefy tułowia i ukryte za solidnymi drewnianymi tomami bagażnika.
Dodatkowa cyrkulacja pozioma i pionowa ułatwi bezpośrednie połączenie wszystkich biur i obszarów technicznych.
Przestrzenie między pniem a korzeniami generują dwa ciągłe i duże korytarze dla pieszych, pozbawione kolumn i konstrukcji.
Obieg publiczny jest zorganizowany wzdłuż dwóch pasów, przesuwając się wzdłuż łagodnego zbocza.
Dzięki architekturze IN & EDIT Wraz z możliwościami wytwarzania energii odnawialnej, budynek został również zaprojektowany w celu oszczędzania energii: dzięki uprzejmości IN & EDIT Architecture 1.
Wzorzyste szklane fasady filtrują promienie słoneczne i tworzą wyraźny wzorzysty cień we wnętrzu budynku i umożliwiają naturalne światło przedostające się do wnętrza.
Pasywna konstrukcja solarna, aby zmniejszyć zyski ciepła i mniejsze obciążenia energetyczne.
2.
Położenie wszystkich pomieszczeń biurowych i technicznych może być naturalnie wentylowane za pomocą obsługiwanych okien.
3.
Konserwacja wody będzie zarządzana za pomocą systemu recyklingu wody szarej, który zbierze wodę do nawadniania i kształtowania krajobrazu.
System odzyskiwania wody opadowej zostanie umieszczony wzdłuż zakrzywionego dachu.
4.
Część energii elektrycznej zostanie wygenerowana przez panele fotowoltaiczne i turbiny wiatrowe.
5.
Energia elektryczna będzie również dostarczana przez przepływ wody rzecznej i przepływ do turbin umieszczonych pod każdym mostem.
[przypisy: strefa przemarzania, ile kosztuje podłączenie prądu, drzwi wewnętrzne wymiary ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi wewnętrzne wymiary ile kosztuje podłączenie prądu strefa przemarzania